VEILIG WERKEN

MET EEN VALSTOPBLOK

Maximale bewegingsvrijheid, inzetbaar bij beperkte valhoogtes en verkrijgbaar in alle soorten en maten… Valstopblokken zijn een ideaal valbeveiligingsmiddel bij werk op hoogte. Toch is veiligheid ook bij deze PBM nooit een vanzelfsprekendheid. Het gebruik van valstopblokken kent namelijk belangrijke regels en aandachtspunten:

45 %

Slechte randbeveiliging

30 %

Falende valbeveiliging

29 %

Ontoereikende vaardigheid

22 %

Te zware belasting oppervlak

Gebruik alleen valstopblokken die geschikt zijn voor het type werk en de werkomstandigheden. Een goede training is verplicht voordat je aan de slag gaat met een valblok. Verkeerd gebruik kan leiden tot ernstig letsel of de dood. Een training valt onder de zorgplicht van werkgevers.

Valstopblokken moeten elk jaar worden gekeurd. In veel gevallen moet het blok hiervoor open. Alleen door de fabrikant getrainde bedrijven en medewerkers zijn bevoegd om de blokken open te maken. Safe Site is geaccrediteerd voor vrijwel alle merken valstopblokken.

TIP 1

Er zijn ook valstopblokken beschikbaar met een auto-afdaalfunctie of reddingslier.

TIP 2

Standaard valblokken zijn geschikt voor verticaal gebruik (tot maximaal 40 graden uit de loodlijn). Voor horizontaal werk zijn er speciale blokken verkrijgbaar.

TIP 3

Voor offshore werk bestaan speciale sealed valstopblokken.